Bažnyčios žinios. 1996 balandžio 30, Nr. 8. Lietuvos Vyskupų Konferencija

Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis

Balandžio 16 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis, kuriame dalyvavo kardinolas Vincentas Sladkevičius, arkivyskupas Audrys Juozas Bačkis, visi Lietuvos vyskupai. Kadangi posėdis buvo skirtas seminarijų reikalams aptarti, jame dalyvavo Kauno Tarpdiecezinės kunigų seminarijos rektorius mons. P. Tamulevičius, vicerektorius kan. B. Antanaitis, šios seminarijos studijų dekanas kun. V. Vaičiūnas, dvasios tėvai kun. L. Zaremba SJ ir kun. E. Bartulis, taip pat Telšių seminarijos rektorius mons. V. Brazdeikis ir Vilniaus kunigų seminarijos rektorius kun. E. Rudokas.

Kiekvienos seminarijos vadovai supažindino vyskupus su dabartine jų vadovaujamų seminarijų padėtimi, pateikė pasiūlymus, kaip ją pagerinti.

Per posėdį buvo atkreiptas dėmesys į naują stojamųjų egzaminų tvarką. Stojamuosius egzaminus į Kauno ir Vilniaus seminarijas nutarta rengti liepos 2 dieną, tuo tarpu Telšių kunigų seminarijoje stojamieji egzaminai vyks liepos 2 dieną ir rugpjūčio 12 dieną. Stojamuosius egzaminus kandidatai galės laikyti tik vienoje iš seminarijų.

Akademinės atostogos seminarijose panaikinamos. Norėdamas grįžti į seminariją, klierikas, pašalintas ar pasitraukęs iš jos, privalės iš naujo įteikti prašymą.

Akademiniai reikalavimai seminarijos auklėtiniams sugriežtinti. Klierikai, neįvykdę atitinkamo akademinio lygio reikalavimų, bus automatiškai šalinami iš seminarijos.

Per posėdį seminarijų rektoriai buvo supažindinti su Vatikano nurodymais dėl pasitraukusiųjų ar pašalintųjų klierikų priėmimo į seminariją ar vienuoliją. Norėdami įstoti į kitą seminariją, tokie asmenys privalės pristatyti išsamią charakteristiką, parašytą seminarijos, kurioje jie buvo anksčiau mokęsi.

Vyskupams ir seminarijų vadovams taip pat buvo pristatyta popiežiaus enciklika Pastores dabo vobis lietuvių kalba. Komisija, kurią sudaro Kauno, Telšių ir Vilniaus kunigų seminarijų rektoriai, paraginta remtis šia enciklika rengiant Lietuvos kunigų ugdymo programą.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas