Bažnyčios žinios. 1996 balandžio 15, Nr. 7. Lietuvos Vyskupų Konferencija

Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis

1996 m. kovo 26 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis, kuriame dalyvavo kardinolas Vincentas Sladkevičius, Šventojo Sosto nuncijus arkivyskupas Justo Mullor Garcia, arkivyskupas Audrys Juozas Bačkis, kiti Lietuvos vyskupai ir Konferencijos generalinis sekretorius kun. G. Grušas.

Nuncijus apibūdino Bažnyčios padėtį kitose Baltijos šalyse. Jis taip pat pranešė, kad Šventojo Sosto Dvasininkijos kongregacija numato rengti nuolatinio ugdymo kursus Lietuvos kunigams. Nuncijus prašė Lietuvos vyskupų nuodyti tinkamiausias datas šiems kursams šią vasarą Vilniuje ir Kaune surengti. Vėliau nuncijus pasidalijo mintimis ir rūpesčiais dėl kitų Lietuvos Bažnyčių ir visuomenės gyvenimo klausimų.

Lietuvos vyskupai priėmė dekretą “Dėl Susitaikinimo sakramento išrišimo formulės lietuviškojo vertimo”, kuriuo leidžiama vartoti patvirtintoji išrišimo formulė lietuvių kalba. Vyskupai taip pat priėmė nutarimą, nustatantį pagrindines kunigų aprangos normas.

Atsižvelgiant į tai, kad šiemet sukanka 70 metų nuo Lietuvos Bažnyčios provincijos įsteigimo, šią sukaktį nutarta iškilmingai paminėti gegužės 19 dieną Kaune. Programoje numatytos šv. Mišios, kurias 12 val. Kauno arkikatedroje koncelebruos visi Lietuvos vyskupai, taip pat šiam jubiliejui skirta konferencija, kurią ketinama surengti po pietų.

Nors popiežiaus paskelbta Pasaulinė jaunimo diena minima Verbų sekmadienį, vietinėms vyskupų konferencijoms palikta teisė leisti minėti šią dieną atsižvelgiant į vietines sąlygas. Kadangi Verbų sekmadienis Lietuvoje yra didelė ir reikšminga šventė, vyskupai, norėdami, kad jaunimas turėtų galimybę susitikti su savo ganytojais, apmąstyti Šventojo Tėvo laišką ir jaunimo veiklą vyskupijose, nusprendė šios dienos minėjimą perkelti į Sekmines.

Lietuvos Vyskupų Konferencija patvirtino naujus “Katalikų pasaulio” leidyklos ir Katalikų televizijos studijos įstatus.

Norėdami garantuoti tinkamą bažnytinių dokumentų apsaugą, vyskupai nutarė pakviesti ekspertų grupę, kuri parengtų klebonų apklausą apie parapijose saugomus bažnytinius dokumentus ir atliktų pradinę inventorizaciją.