Bažnyčios žinios. 1996 sausio 30, Nr. 2. Lietuvos Vyskupų Konferencija

Vyskupų konferencijos posėdis

1996 m. sausio 11 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis, kuriame dalyvavo kardinolas Vincentas Sladkevičius, arkivyskupas Audrys Juozas Bačkis, visi Lietuvos vyskupai ir Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius kun. Gintaras Grušas.

Posėdyje buvo nutarta paskelbti Vyskupų kreipiąsi į tautą “2000 metų jubiliejui artėjant”. Atsiliepdami į Šventojo Tėvo kvietimą, išsakytą jo apaštališkajame laiške Tertio millennio adveniente, vyskupai patvirtino Lietuvoje įsteigtojo 2000 metų jubiliejaus komiteto preliminarinį teminį planą ir 1996 metų temą “Bažnyčios nario asmeninė atsakomybė”. Atsižvelgdami į popiežiaus Jono Pauliaus II raginimą prisiminti visus kankinius, kurių tiek daug buvo XX amžiuje, ir įtraukti juos į visuotinės Bažnyčios oficialųjį martirologą, Lietuvos vyskupai savo laiške pabrėžia svarbą neužmiršti Lietuvos žmonių aukų, kuriomis buvo paliudytas tikėjimas, ir kviečia visus liudininkus siųsti turimas žinias apie Lietuvos kankinius, žuvusius už tikėjimą, į savo vyskupijų kurijas.

Lenkijos episkopatas Lietuvos vyskupams atsiuntė sveikinimo laišką, kuriame kviečia bendradarbiauti sprendžiant bendras problemas. Šiek tiek vėliau gautas ir atskiras Lenkijos primo laiškas, informuojantis Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininką arkivyskupą A. J. Bačkį, kad Lenkijos episkopatas sudarė komisiją, atsakingą už bendradarbiavimą su Lietuvos vyskupais. Ryšiams su Lenkijos vyskupų komisija palaikyti posėdžio dalyviai sudarė komisiją, kurios pirmininku išrinktas Vilkaviškio vyskupas Juozas Žemaitis MIC.

Posėdžio metu buvo svarstomi ir įvairūs liturgijos klausimai. Iš Vatikano gautas dokumentas, patvirtinantis privalomų bažnytinių švenčių tvarką. Peržvelgę bažnytines šventes, sutampančias su darbo dienomis, vyskupai dalį jų perkėlė į artimiausius sekmadienius (tokia praktika jau egzistavo kai kuriose vietovėse), o kai kurias paskelbė neprivalomomis. Pastaruoju atveju šventė išliks ir bus iškilmingai minima, tačiau tikintieji, negalėję dalyvauti šv. Mišiose, nebus laikomi padarę nuodėmę.

Lietuvos vyskupai taip pat apsvarstė Liturginės komisijos pastabas ir pasiūlymus, susijusius su laidotuvių apeigų nuorodomis.

Vyskupai buvo supažindinti su šeimos koncepcijos projekto naujesniojo varianto rengimo tvarka. Vyskupų Konferencijos generalinis sekretoriatas drauge su Vilniaus universiteto Religinių studijų centro bei Lietuvos Caritas federacijos atstovais pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai savo pastabas. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl tinkamiausio varianto.